Psikiyatrist Dr. Agâh Aydın, TRT Arapça Kanalı’nda ‘Panorama’ programında Esma Saeb Afandi ve Tony Mansour’un konuÄu oldu. Z KuÅaÄı hakkında sohbet… Bilimsel bir hîle olarak “Marketing” dili: “Yavrum seni dislike ettim” (X, Y, Z kuÅaÄı diye ayır, sonra da istediÄini sat!)
Baby Boomer’lar, X, Y ve Z KuÅaÄı, doÄdukları yıllara göre ayrılan dört kuÅaÄı (aralarında yaklaÅık 20 Åer yaÅ olan) her birinin karakteri, beklentileri, yaÅama amacı, içinde bulundukları koÅullar, iÅ yapıŠÅekilleri açısından farlılıklarını ortaya koyan bir sınıflama olarak kabul ediliyor. Oysa bunlar pazarlama dünyasında ayrı ve kendine özgü tüketici grubu olarak ele alınan ve tüketiciyi tarif eden karakteristik özellikleri kullanarak insanlara nasıl mal satılacaÄını ve onların satın alma tercihlerini belirlemeye yönelik bir hîle!
Ãzellikle pazarlamacıların kullandıÄı bu “marketing” dilinin amacı arzın talebi belirleme giriÅiminden baÅka bir Åey deÄildir. Tıpkı kamuoyu araÅtırması adı altında seçmen tercihlerini belirlemek gibi…
Yalnızca potansiyel tüketicileri dikkate alan bu sınıflamayı yapanlar, örneÄin bugün Afganistan’da, Afrika’da, Irak’da, Ãin’de hatta Anadolu’da karın tokluÄuna çalıÅan milyonlarca gencin “Z” ya da “Ben KüÅaÄı” diye tarif ettikleri nesille hiçbir ortak noktasının olmadıÄını görmezden gelirler. Ãünkü günümüzün bu zalim marketing dili tüketici olmayanı insandan saymaz! Marka ile kimliÄi (bazan da karakteri) aynı ÅeymiÅ gibi yutturmaya çalıÅan bu aymazlar bir de bilimsellikten dem vurup “nesiller” hakkında makaleler yazıp, konferanslar düzenleyince “bilim insanı” olmuyorlar mı? Oldular elbet! Gerisi toy bayram!
Yine de sormak istiyor insan bu “bilim insan”larına: Somali’de açlıktan ölen, Bosna’da savaÅ sırasında çocuk yaÅta tecavüze uÄrayıp doÄurmak zorunda kaldıÄı çocuÄunu büyütmek için gündelikçilik yapan genç kız “Z KuÅaÄı”nın, yani sizin tarif ettiÄiniz kendi kuÅaÄının, hangi özelliklerini taÅıyor acaba!